Deep Cycle Aküler
Deep Cycle akü (Derin döngülü akü), sık sık nominal kapasitesinin % 20'si seviyesine kadar deşarj olduğu halde kapasite kaybına uğramayan akü tipidir. Deep Cycle aküler (solar akü olarak da bilinir), tekne veya karavanınızda kullandığınıca yenilenebilir enerji sistemlerinde elektriği depolamak için kullanılır. Eğer tekne veya karavanınızdaki sisteminizin enerji ürettiği zamanlar dışında da elektrik kullanmak isterseniz, akülere ihtiyacınız olacaktır. Deep Cycle aküler temel olarak ikiye ayrılır;
1. Sulu tip deep-cycle akü
2. Kuru tip deep-cycle akü
Sulu Tip Deep Cycle Aküler
"Sulu tip" deep cycle aküler "sıvı" elektrolit kullanırlar, sıvı rezervine ulaşmak için buşonları mevcuttur ve bakım gerektirirler (sıvı ekleme). Güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisi ile çalışan yenilenebilir enerji sistemlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Deep cycle aküler arasında en uygun fiyatlı ve uzun ömürlü olan akülerdir. Pek çok ebatta üretilmektedir.Sisteminizde "sulu tip" aküler kullanacaksanız akülerinizi düzenli olarak izlemeli ve saf su ile takviye ederek bakımını yapmalısınız. Sıvı azalmasını önleyen özel havalandırma kapakları nem kaçışına engel olmaya yardımcı olur ve su doldurma sıklığınızı azaltabilir. Diğer bir sorun ise patlayıcı gazların mevcut olması ve bu gazların birikmesidir. Hidrojen ve oksijen gazları çok tehlikelidir. Dolayısı ile havalandırma çok iyi olmalı ve bu gazlar açık havaya verilmelidir. "Sulu tip" akülerde akü bakımı sistem bakımının çok önemli bir parçasıdır.
Kuru Tip Deep Cycle Aküler
Kuru tip aküler "sıvı olmayan" elektrolit kullanırlar ve bu elektrolite ulaşılamaz.
"Kuru tip" akülerin en önemli avantajı istenilen şekilde yerleştirilebilmeleridir: Dik, yana doğru ve bazı durumlarda baş aşağı bile yerleştirilebilirler.
"Kuru tip" deep cycle aküler, "sulu tip" deep Cycle akülerden daha pahalıdır ancak sık olarak akü idaresi gerektiğinde veya uzun süre uzak bir yerde gözetimsiz olarak bırakılması gerektiğinde tercih edilir. "Sulu tip" aküler gibi "kuru tip" akülerin de gerektiğinde hidrojen gazının salınımı için buşonları mevcuttur ancak normal koşullar altında gaz salınımı gözlenmemektedir. "Sulu tip" ve "kuru tip" aküler arasında farklardan biri, "kuru tip" akülerde akünün kapalı olması nedeni ile, nem kaçışı sonucu azalan sıvının yerine koyulamamasıdır. Ancak "sulu tip" akülerden farklı olarak, bakım gerektirmezler.
Deep Cycle Jel aküler, "kuru tip" akü çeşididir. Deep Cycle Jel aküde elektrolit "jel" içinde hapsedilir.
"Kuru tip" akülerin diğer bir çeşidi ise AGM (Absorned Glass Mat) akülerdir. Jel aküler'in AGM akülere göre üstünlüğü, jel akülerin çok düşük sıcaklıklarda ya da akülerin tamamen boşaldığı uygulamalarda daha iyi performans göstermesidir.
AGM aküler, "kuru tip" akü çeşididir. Kuru tip aküler "sıvı olmayan" elektrolit kullanırlar ve bu elektrolite ulaşılamaz.
AGM (Absorbed Glass Mat) akü, elektroliti yerinde tutmak için jel yerine fiberglas benzeri bir seperatör kullanır. Seperatör fiber, kurşun plaka ve akü kasasının arasındaki fiziksel bağ sayesinde AGM akülerde sıvı dökülmesi olmaz ve bu bağ aküyü sarsıntılara ve dış etkenlere karşı çok dirençli kılar. AGM aküler jel akülerin yaptığı her şeyi yapabilir, hatta daha iyisini yapabilirler.
Jel aküler ile AGM aküler arasındaki fark, jel akülerin çok düşük sıcaklıklarda ya da akülerin tamamen boşaldığı uygulamalarda daha iyi performans göstermesidir.