Karavanınızda ne kadar elektriğe ihtiyacınız var?

17-04-2024 18:27
Karavanınızda ne kadar elektriğe ihtiyacınız var?

Karavanınızda ne kadar elektriğe ihtiyacınız var?

 

Aküler amper saat cinsinden ölçülür, bu nedenle hangi 12 voltluk derin döngülü servis aküsüne ihtiyacınız olduğuna karar vermeden önce karavanınızda ne kadar enerji kullanacağınızı hesaplayın.

 

Akü Verimliliği

 

Aküler %100 verimli değildir, dolayısıyla amper saatlerinin %100'ünü sağlamazlar. 

 

Sulu kurşun asit aküler yaklaşık %50 verimlidir. Jel ve AGM aküleri yaklaşık %80 verimlilikle daha iyidir.

 

Lityum iyon son derece verimlidir ve depolanan enerjinin %90'ından fazlasını sağlayarak yerden ve ağırlıktan tasarruf sağlar. 

 

Akü belirli bir miktarda enerji sağlasa da elektriğin kablolar boyunca, bağlantı noktalarından ve anahtarlardan geçerek cihazlara ulaşması gerekiyor. Bu devreler doğası gereği verimsizdir, dolayısıyla daha fazla kayıp için bir miktar tolerans ayırmamız gerekir.

 

Karavan akülerinin şarj edilmesi

 

Enerji ihtiyacınızı karşılayabilmek için bu akülerin de her gün tam olarak şarj edilmesi gerekmektedir.

 

·         Battery to Battery – motor çalışırken karavan aküsünü şarj eder

·         Güneş panelleri – aracınızın çatısında bol miktarda alan olduğundan, onu iyi bir şekilde kullanabilirsiniz

·         Şebeke bağlantısı – karavan akülerini 240Vac şebekeden şarj edin

 

Günlük enerji ihtiyacınızın tamamını karşılamak için akülerin yeniden şarj edilmesi gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu nedenle yaşam tarzınızı dikkate almanız gerekir. Karavanda yaşamak herkes için aynı değildir. Bazı karavan sahipleri zamanlarının çoğunu şebeke bağlantısının mümkün olduğu kamp alanlarında geçirecekler. Bu sorun değil. Diğerleri ise karavanlarında taşrada kalmayı, hiçbir tesis olmadan vahşi kamp yapmayı tercih ediyor. Şebekeden uzakta yaşarken karavan akülerinizi şarj etmek, motorun çalıştırılmasına ve güneş enerjisine bağlıdır.

 

Aküleri her gün dolu tutma olasılığını göz önünde bulundurun ve gerekirse, şebekeden bağımsız yaşama imkan verecek şekilde ilave akü kapasitesi takın.

 

Servis akülerinin ömrü ve döngüleri

 

Üreticiler, akülerinin beklenen ömrünün yıl ve döngü cinsinden bir göstergesini sağlar. Herkesin akülerini nasıl kullanacağını tahmin edemiyorlar, dolayısıyla bu göreceli olarak belirsiz ve çoğu zaman geniş bir aralıkta.

 

Akü ömrü yıl olarak

 

Her tip karavan aküsünün ortalama ömrü:

·         Su basmış kurşun asit | Düzenli bakımla 4 – 8 yıl

·         Genel Kurullar | 4-7 yıl

·         Jel piller | 2-4 yıl, bazıları orta derecede kullanıldığında 15 yıla kadar çıkıyor

·         Lityum-iyon | 7 – 21 yaş (bu süre boyunca karavanlarda test edilmemiş olsa da)

 

Bunlar üreticiye ve aküye göre değişiklik gösterir; bu nedenle satın almadan önce teknik özellikleri kontrol edin.

 

Akü döngüleri

 

Akülerin ayrıca belirli bir deşarj derinliğine veya DoD'ye kadar kaç kez deşarj edildiklerine bağlı olarak bir kullanım ömrü vardır. Buna şarj döngüsü denir.

 

Üreticiler, performanslarının bir göstergesini vermek için aküleri kontrollü bir ortamda test eder. 1 akü döngüsü, akünün %100'ünün kullanılması olarak tanımlanır.

 

Örneğin, bir gün akünün %30'unu kullanırsanız ve %100'e kadar şarj ederseniz, ertesi gün %50'sini, üçüncü gün %20'sini kullanırsanız, akü şarjının %100'ünü kullanmış ve değiştirmiş olursunuz. Bu da 3 gün boyunca 1 akü döngüsü demek.

 

Akünün tam kapasitesinin her gün kullanıldığı durumlarda kullanım ağır sayılır. Akünün tam kapasitesi birkaç günde bir kullanıldığında, kullanım düşük sayılır.

 

Genel olarak konuşursak, daha düşük kullanımla daha fazla sayıda döngü bekleyebilirsiniz.

 

Hangi karavan aküsü kurulumu sizin için en iyisidir?

 

Tüm bu yeni bilgilerle donanmış olarak, sizin için en iyi karavan aküsünü seçmek için hepsini nasıl bir araya getireceğiz?

 

Dönüşümünüz için en iyi karavan akülerini seçerken dikkate almanız gereken birkaç faktör vardır.

Kararınız, kişisel tercihinizin yanı sıra yaşam tarzınıza ve her pil türünün artıları ve eksilerine bağlı olacaktır.

 

Yardımcı olmak amacıyla burada düşündüklerimizi özetlemeye çalıştık.

 

·         Yalnızca maliyete bakıldığında jel hücreli aküler, birkaç yıldan fazla bir süre karavanda yaşayan herkes için avantajlıdır.

 

·         Akülerinizin sıcaklığın 0°C'nin altına düşebileceği bir yere yerleştirileceğini düşünüyorsanız jel piller tercih edilmelidir. Sıfırın altındaki koşullarda şarj olacak tek aküler onlar.

 

·         Karavana 2 yıldan daha kısa bir süre için sahip olmayı planlıyorsanız veya dönüşüm bütçeniz sıkışıyorsa, ön maliyet çok düşük olduğundan sulu kurşun akü iyi bir seçimdir.

 

·         Seçimin sınırlı olabileceği uzak yerlere ve gelişmekte olan ülkelere seyahat etmeyi planlıyorsanız, lityum iyon pillerden kaçınmayı düşünebilirsiniz. Başarısız oldukları ve sizi yenisi olmadan zor durumda bıraktıkları biliniyor. AGM'ler ve jel piller daha yaygın olarak mevcuttur.

 

·         Sisteminizde yerden ve ağırlıktan tasarruf etmek kritik öneme sahipse lityum iyon aküler en iyi seçimdir ancak aşırı sıcaklıklarda seyahat etmeyi planlıyorsanız korunaklı bir yere yerleştirdiğinizden emin olun.

 

·         Şebekeden bağımsız yaşam için en iyi akü muhtemelen lityum aküdür. Aynı kapasite ve daha az ağırlık için daha fazla akü takabilirsiniz, böylece daha uzun süre şebekeden uzak kalabilirsiniz.

 

Akülerinizi izleme

Bir karavandaki yaşamın önemli bir yönü, aydınlatmalar, telefon şarjı, buzdolabı vb aletler için tüm gücü sağlayan akülerin sağlığı etrafında döner.

 

Yararlı bilgiler şunları içerir:

·         Akü kapasitesi

·         Şarjın ne kadar dolu olduğu

·         Akülerin sıcaklığı

·         Şarj olduklarını doğrulamak

·         Bir sorun olduğunda tespit edebilmek

·         Ne kadar enerji geliyor:

·         Solar paneller

·         alternatör

·         Kullanım düzeyi nedir?

 

Piyasada çok sayıda özel akü monitörü bulunmaktadır. Bazıları oldukça ağır fiyat etiketleri taşıyor. Veya bazı bilgileri güneş paneli denetleyicinizden ve akü şarj cihazlarınızdan alabilirsiniz. Doğru şekilde takılan basit bir voltmetre, pil seviyenizin de makul bir göstergesini sağlar.

 

Lityum iyon akülere geçiş

 

Lityum akü takmak istiyorsanız ancak ön maliyeti henüz karşılayamıyorsanız, bunları daha sonraki bir tarihte değiştirebilirsiniz.

 

Şimdi taktığınız solar şarj kontrol cihazının ve aküden aküye şarj cihazının lityum akülerle de uyumlu olduğundan emin olun, böylece bu pahalı parçaları daha sonra değiştirmenize gerek kalmaz.

 

Akü boyutlarını da kontrol edin. Değiştirmek istediğiniz lityum akülerle aynı fiziksel boyutta aküler satın almayı hedefleyin, böylece muhafazayı yeniden yapılandırmanıza gerek kalmaz.

 

Akıllı şarj alternatörlü araç modellerinde, lityum iyon aküyü şarj etmek için hangi yönetim bileşenlerine ihtiyacınız olduğunu araştırın. Bazıları, bölünmüş şarj rölesinin aksine, aküden aküye şarj cihazına ihtiyaç duyabilir.

 

Karavan aküsü kurulumu

 

İhtiyacınız olan amper saat kapasitesine ulaşmak için birçok akü satın almanız gerekir. Örneğin 300ah akü bankasına ihtiyacınız varsa 2 x 150ah veya 3 x 100ah akü satın alabilirsiniz. Bazı kişilerin paralel kablolamadan kaçınmamız gerektiğini söylediğini duyduk ama biz buna katılmıyoruz. Akülerinizi paralel bağlamanın amacı tabut büyüklüğünde aküler takmadan kapasitenizi arttırmaktır.

 

Bankadaki tüm akülerin aynı boyutlarda ve aynı üreticiye ait olduğundan emin olun. Dikkat etmeniz gereken şey dengelemedir. Verimlilik kayıplarını en aza indirmek için gruptaki tüm akülerin eşit şarj ve deşarj olması gerekir.

 

Karavanınızın elektriği söz konusu olduğunda ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bunu sizin için yapacak bir uzman bulun.

 

Kurulum ipuçları, ipuçları ve güvenlik

 

·         Yalnızca aynı tip aküleri birbirine bağlayın. Bu nedenle AGM aküyü Jel aküye bağlamayın

·         Üreticinin özel talimatları ve denetleyicileri olmadan lityum aküleri seri bağlamayın

·         Terminallerin asla karavanın metal parçalarıyla temas etmediğinden emin olun

·         Aküleri bir kaza veya aracın devrilmesi durumunda gevşemeyecek şekilde sabitleyin

·         Akü izolatörlerini kolayca erişilebilecek ve tanımlanabilecek bir yere takın

·         İzleme ve enerji kontrol cihazlarını, sigorta izolatörlerini ve kesicileri üreticinin talimatlarına göre takın

·         Akü izlemek ve korumak için bir akü yönetim sistemi kurun

·         Aküler üzerinde çalışırken daima onaylı koruyucu gözlük veya yüz siperi kullanın

·         Aküler üzerinde çalışırken yüzünüzü, ellerinizi ve vücudunuzu korumak için uygun kıyafetler giyin

·         Çalışma alanını iyi havalandırın – özellikle sulu kurşun asitli aküler takılıyorsa

·         Bir güç kaynağına, güneş paneline, alternatöre veya şebeke elektriğine bağlıyken asla akünün üzerine eğilmeyin

·         Üzerinde çalışırken akünün harici giriş ve çıkışlarla bağlantısını kesin ve yalıtın

·         Sigara, alev, kıvılcım ve diğer tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun; bunlar bazı akülerin alev almasına ve hatta patlamasına neden olabilir.

·         Kısa devreleri ve kıvılcımları önlemek için metal aletlerle veya iletkenlerle çalışırken dikkatli olun

·         Havalandırma kapaklarını ve terminal bağlantılarını sıkı tutun

·         Herhangi bir akü sıvısıyla doğrudan temas halindeyseniz, bölgeyi bol miktarda suyla yıkayın ve derhal tıbbi yardım çağırın.

·         Tüm Bloglar

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.